Драгомир Заков
Драгомир Заков / Георги Димитров
Европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да бъде преразгледана. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, който участва в провеждаща се в София международна конференция, посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна.

Според министър Заков Европейският съюз трябва да положи усилия да се позиционира като глобален играч в областта на сигурността. 

"Руската война в Украйна демонстрира необходимостта от по-силен и способен Европейски съюз в областта на сигурността и защитата. Войната тече вече три месеца. Текущата криза ни напомни кои са основните стълбове на европейския проект – мир, просперитет и сигурност", посочи министърът на отбраната пред участниците в конференцията.

Заков: Задачата ни е Балканите да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа

В изказването си той акцентира върху политиката по европейската отбрана до 2030 г., основите на която са очертани в документа, известен като „Стратегически компас“ на ЕС. Той съдържа 80 конкретни мерки, припомни министър Заков, сред които засилване на боеспособността, партньорството и инвестициите в областта на отбраната. Според него трябва да задълбочи сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, най-вече в областта на иновациите и киберсигурността. 

Европа трябва да се възползва от предимствата на двете организации, за да оформи бъдещето на Съюза в полза на неговите граждани, смята Заков. 

Компасът залага амбициозни задачи, като говори за технологична напредналост и гъвкавост на войските. Той съветва държавите членки да повишат инвестициите в областта на отбраната и да развиват способности от ново поколение, отбеляза още министър Заков. 

Част от европейските държави вече анонсираха, че ще увеличат своите разходи за отбрана, но с оглед на икономическите трудности може да преосмислят тези решения, допълни още той. 

Организатори на конференцията, провеждаща се в Централния военен клуб в столицата, са Посолството на Франция в София, Фондация „Конрад Аденауер“ и Военна Академия „Г. С. Раковски“.