Задържаха двама мъже, инсценирали грабеж за над 60 000 евро
Задържаха двама мъже, инсценирали грабеж за над 60 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency

Двама мъже са задържани като заподозрени в инсцениране на грабеж, станал във вторник. От тях са били иззети общо 60 000 евро, съобщиха от полицията.

Около 13.30 часа в понеделник 39-годишен мъж от София, шофьор на лек автомобил „Мерецедес", съобщил, че е бил ограбен на пътя Свиленград-Пловдив. Той обяснил пред полицаите, че бил слязъл да се облекчи и освежи на отбивка преди Скобелева майка. Точно тогава зад гърба му спрял лек автомобил и мъжки глас му заповядал да не се обръща, защото има насочено оръжие срещу него. Друг мъж се прехвърлил в „Мерцедес"-а на потърпевшия, след което двата автомобила потеглили в посока Пловдив. Когато се обърнал, софиянецът успял да види, че колата на нападателите била „БМВ". Той обяснил на полицаите, че в лекия си автомобил имал 8000 евро, два мобилни телефона, лични документи и вещи.

За произхода на парите задържаният уточнил, че ги бил получил като капаро от продажба на коня си в Истанбул. По думите му, в четвъртък той бил пътувал за Турция с личния си автомобил „Мерцедес" заедно със своя колега, на 40 години от Шумен, с когото участвали в състезание по конен спорт.

По-късно двамата са уличени в лъжа, че грабежът, за който те съобщили, бил инсцениран. В Истанбул двамата трябвало да получат от свой познат сумата от 88 000 лева, които да предадат на мъж от Севлиево. Поръчителят им бил предложил да си поделят парите и в България да инсценират грабеж, за да оправдаят липсата им.

Двамата са задържани за срок от 24 часа. В процес на установяване е третият участник, който се намира в Турция. Работата по случая продължават служители от сектор „Престъпления по пътищата" при ОДМВР-Пловдив.