За обир от компаньонка и за избягал чакал звънят на спешния 112
За обир от компаньонка и за избягал чакал звънят на спешния 112 / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

220 000 са повикванията на единния спешен телефон 112 за първите шест месеца от въвеждането му в София през юли миналата година. От тях реалните обаждания за животозастрашаващи случаи са 6200, а всички останали не са били свързани с дейността на спешния номер. Това съобщи министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем във връзка с първия европейски ден на телефон 112.

На спешния телефон 112, действащ засега само в границите на София и областта, са се обаждали ученици по време на учителската стачка, за да си говорят с оператор, тъй като на едни им било скучно, а други се страхували да стоят сами вкъщи. Обаждания са правени е за пропаднала настилка, неработещ светофар, каза министър Емел Етем.

Етем открои и куриозни позвънявания на 112: „През нощта около 3 ч се обажда мъж и се оплаква, че е ограбен от гостенката си. Било му скучно и си поканил компания. Тя му казала, че й се пие бира, той отишъл до магазина и когато се върнал, установил, че е ограбен. Жена се обажда на 112 да съобщи, че чакалът в зоологическата градина е избягал. На въпрос на оператора как е стигнала до това заключение, тя отговаря, че от половин час стои пред клетката на чакала, а него го няма. По-късно се установява, че животното наистина е избягало. Продавачка в хранителен магазин звъни на 112, за да се оплаче, че в магазина е влязло куче и нея я е страх. За да не я ухапе, тя му дала месо и то пак не иска да излезе. През нощта се получава съобщение, че на едно кръстовище лежи мъж. Оказва се, че човекът се е понапил. Тръгнал си и когато решил, че е стигнал до вкъщи, съблякъл палтото си, закачил го на знак СТОП и си легнал. И така нататък, има такива и други позвънявания. Призовавам хората да се обаждат наистина за спешни случаи".

Министър Етем подчерта, че до края на 2008 година се очаква системата на единния спешен телефон да бъде въведена в още пет регионални центрове в страната и че основният проблем с липсата на сгради не е решен още само за Пловдив и Бургас. Тя изрази надежда, че няма да се приложи откритата наказателна процедура от Европейската комисия заради закъснението във въвеждането на номера, който трябваше да работи в цяла България до края на миналата година, тъй като правителството щяло да направи всичко това да стане от януари 2009 година.