За масови оставки в цялата здравна система предупреждава БЛС
За масови оставки в цялата здравна система предупреждава БЛС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За масови оставки в цялата здравна система предупреждава БЛС
58647
За масови оставки в цялата здравна система предупреждава БЛС
  • За масови оставки в цялата здравна система предупреждава БЛС

От Българския лекарски съюз настояват заплатите на работещите в центровете по трансфузионна хематология да се увеличат двойно или да се увеличат с 50 процента и да се върне старият начин за допълнително стимулиране. Това съобщи за Дарик председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. Той изрази опасенията си от това, че в следствие на политиката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, би могла да настъпи една лавина от оставки сред педиатри, анестезиолози и патоанатоми.

„Не ми се мисли и какво ще стане, ако чашата на търпението прелее и в спешната помощ", допълва експертът.

Грубата грешка, според Райчинов, е направена още с премахването на допълнителното материално стимулиране за много от различните дейности в системата на здравеопазването: „В това число попаднаха и специалитетите от хемотрансфузионните центрове. Едва ли не бяха приравнени към държавни служители. Оттам започнаха и неблагополучията и ниските им заплати. Увеличението с 17-18% е твърде ниско за вида дейност, който се извършва и поради малкото кадри и нежелаещите да работят там, тези, които са налични, се товарят двойно и тройно".

От Българския лекарски съюз, са убедени, че тези проблеми не засягат само служителите в трансфузионната хематология.

„Моят страх е, че това може да отключи една лавина от протести и напускания. Това се случи вече в Словакия, в Чехия, поради общо взето същите причини, които и у нас", каза още Райчинов.

При условие, че служителите в центровете по трансфузионна хематология взимат по 500 лева, дори да се състои едно петдесетпроцентово увеличение на заплатите им, то пак ще е малко, допълни още Цветан Райчинов. От Съюза призовават и правителството, и Парламента да подкрепят исканията им по бюджета на Здравното министерство и на Здравноосигурителната каса.