Юруков: Президентът се държи като политически коментатор
Юруков: Президентът се държи като политически коментатор / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов се държи като бивш държавен глава и политически коментатор, заяви лидерът на СДС Пламен Юруков по повод последните медийни изяви на държавния глава.

Според Пламен Юруков президентът не се възползва от силата на институцията, която представлява и не свиква консултации с политическите сили за промени в избирателната система.

Не са верни твърденията на Георги Първанов за липса на воля от страна на мнозинство и опозиция за действия в тази посока, посочи Юруков.

По думите му, държавният глава се е превърнал в политически коментатор, защото е пренесъл правенето на политика от институцията в медиите.

Президентът създаде тройната коалиция, заедно с премиера я провалиха, добави Юруков. Той каза, че партиите в Народното събрание, които не са се подписали по искането за импийчмънт на държавния глава, все още могат да го направят.

Сините внасят поправки в Наказателния кодекс за увеличение на наказанията за купуване на гласове. От СДС предлагат затвор от две до осем години и глоба до 200 хиляди лева.

Очевидно е напрежението между президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев. Това заяви в интервю за предаването „Денят” на Дарик Даниел Митов, заместник-председател на ДСБ. Той подчерта, че според него и двамата са виновни за високата инфлация, лошия имидж на Българияв Европа и заплахата от силно критичен доклад на ЕК.

Митов, заяви пред Дарик, че не го интересува дали двамата водят словесна война. Според заместник-председателя на ДСБ Първанова носи голяма отговорност като архитект на тройната коалиция. Техните взаимоотношения вредят на държавата, заяви в заключение Матов пред Дарик.