От 11 ноември (четвъртък) здравните власти въвеждат зелен сертификат и за наличието на антитела. Документът ще е валиден 90 дни и ще важи единствено на територията на България. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров. 

Заедно с него бяха вирусологът проф. Радка Аргирова и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова. 

Здравните власти със становище за антителата срещу COVID-19

Стойчо Кацаров
БГНЕС

enlightened„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, уточни д-р Кацаров.

За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

enlightenedЗеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.

образец на сертификат за антитела
БТА


Антителата срещу COVID-19 - видове, специфики и кои ни пазят от заразяване

enlightenedСертификат ще се признава, ако антителата за коронавирус са над 150 BAU/ml, уточни подробностите проф. Радка Аргирова.

"Най-напред първо и преди всичко трябва да кажем каква ще бъде целта на този нов зелен сертификат. Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следваща зараза с вируса. Не просто преболедували, а хора, които са и преболедували и протектирани. За да се осъществи тази цел, е необходимо да се въведат и да се кажат какви ще бъдат методите, цифрите и стойностите над които този сертификат ще важи. Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимпотомно заболяването и за хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че е положителен и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Също така за хора, които по-късно да постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с тест", каза експертът.

Здравно министерство брифинг
БГНЕС


По думите й по този начин косвено ще получим информация за това колко хора действително са преминали среща с вируса.

"Ще се търсят антитела от типа IgG. Като съществуват в момента най-различни платформи и тестове, ще работим с това, което съществува. IgG  могат да се търсят срещу различни антигени, но всички те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, правовата цифра, ще бъде 150 BAU/ml", каза още тя. 

Радка Аргирова
БГНЕС

COVID-19 в България: 5286 нови случая и рекорден брой починали за последните 24 часа

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова допълни, че няма конкретни фиксирани тестове за антитела

"Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя. 

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Ива Христова
БГНЕС