Във всеки може да се отключи жестокост, водеща до убийство
Във всеки може да се отключи жестокост, водеща до убийство / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Във всеки може да се отключи жестокост, водеща до убийство
32978
Във всеки може да се отключи жестокост, водеща до убийство
  • Във всеки може да се отключи жестокост, водеща до убийство

Човекът, изпълнявал поръчките за убийства в групата на „Килърите" Георги Петков-Дачи, има перфектна психическа подготовка, смята директорът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев.

„При „Килърите" организацията е много сериозна. И човекът, който е изпълнявал поръчките, особения единия, има отношение и подготовка за това. И психическа, и физическа, защото и физическа подготовка се изисква", обясни той. „Дачи е спазвал строг режим без цигари, алкохол и наркотици, който да му позволява да реагира адекватно на зададените му задачи. Поддържа един начин на живот, който му дава възможност да контролира събитията около себе си", обясни Стойчев.

Според директора на Института по психология в МВР една негативна емоция в живота на уравновесен човек е способна да доведе до действия, завършващи с кърваво убийство. Стойчев обаче смята, че чувството на вина остава в убиеца, независимо дали става дума за поръчково или битово убийство. И въпреки това често убийците оправдават собственото си поведение. „Човек винаги е склонен да оправдава собственото си поведение. Колкото и лошо нещо да направиш, имаш свое рационално обяснение защо си го направил. А жертвата винаги се натоварва с вина", коментира той.

По думите на Стойчев най-жестоките битови убийства, станали у нас в последните години, са в резултат по-скоро на лични драми, отколкото на кризата и обедняването на хората у нас. „Всички ние в ситуации, когато е застрашено физическото или психическото ни оцеляване, или сме засегнати на честолюбие, като хора, които имат някакви пристрастия към егото си, може би и ние ще реагираме по този начин. Но така сме устроени, че веднага го отхвърляме, казваме „този човек не е като нас, ние никога не бихме направили така", изтъкна той.

Цялото интервю с директора на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев може да чуете в предаването „Дарик кафе" във вторник, 28 септември.