/ БГНЕС
Главният секретар на МВР: Хората шофират агресивно
Продължава разследването на тежките верижни катастрофи на магистрала "Тракия", при които в сряда пострадаха над 30 души. Гъста мъгла, смесена с дим от близкото горящо сметище край Ихтиман и несъобразeна скорост е най-вероятната причина за тежкия инцидент.

Отново предупреждават за ниска видимост по "Тракия" край Ихтиман

Факт е, че в деня на инцидента в другото платно при ограничение от 70 км/ч в участъка на пътния възел, измерените спирачни пътища на автомобили, които са катастрофирали, показват скорост от над 100 км/ч, заяви пред БНТ Светослав Глосов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".
 
Прокуратурата: Има виновен шофьор за мелето на АМ "Тракия"

"С временна сигнализация се контролира скоростта на движението. Това, което се случва - за броени минути се вдигна мъглата и пак се спусна. Призовавам водачите да карат внимателно, защото е много сериозен трафика", коментира той.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЕЛЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“

Според прокуратурата, отговорност носи и някой от шофьорите - участници в катастрофата. Вчера стана ясно, че момче на 16 години без книжка е управлявало един от катастрофиралите автомобили. Част от пострадалите все още са в критично състояние.
 
От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да карат внимателно, за да не се стига до нови инциденти.

Какви са причините за тежките катастрофи сутринта на магистрала "Тракия"?

"Въпреки патрулите и сигнализацията в района на Ихтиман, голяма част от водачите въобще не се съобразяват с това предупреждение. Карат агресивно, някои даже без включени светлини", коментира тази сутрин пред бТВ главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Водачите трябва да се съобразяват с пътната обстановка, тъй като замъгляването се вижда от далечно разстояние", категоричен е Маринов. "Действията ни бяха напълно адекватни. Прокуратурата продължава работата", допълни той.
 

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства срещу неизвестни извършители във връзка с тежките верижни катастрофи по магистрала "Тракия". Те са за престъпления, извършени по непредпазливост при нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняване средни телесни повреди, съобщи пред NOVA районният прокурор на Ихтиман Десислава Стоименова.
 
Първоначалните данни са, че при катастрофите има човешка грешка, потвърди Стоименова., но не изключи версията за мъгла и дим от сметището край Ихтиман, и посочи, че се разследват всички версии.