/ БГНЕС
Мъгла и дим от горящо наблизо сметище са причините за тежката верижна катастрофа на магистрала Тракия”. Според главния секретар на МВР Младен Маринов намалената видимост вследствие на мъглата е довела до серията от пътни инциденти. Шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов допусна, че и дим от горящо наблизо сметище е допринесъл за злополуките.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЕЛЕТО НА „ТРАКИЯ“ (СНИМКИ)
 
Вече е възстановено движението в едното платно на магистралата в посока Бургас, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов и уточни, че основната причината за инцидентите е гъста мъгла:
 
Десетки пострадали при катастрофите на "Тракия" (ВИДЕО)

"Основната причина е намалената видимост вследствие на гъста мъгла в района, проверява се и версията за задименост от наблизо горящото сметище. Колегите извършвате проверка на сметището. Най-вероятно в намалената видимост причина е и несъобразена скорост и неспазване на дистанция. "

катастрофи Тракия
БГНЕС

Ниска мъгла и запалено бунище довели до верижните удари на "Тракия"
 
Главен комисар Николай Николов добави и дима от горящо сметище към причините за верижната катастрофа.
 
"Вероятно димът от сметището също е спомогнал. Най-малко е оставил усещането и от миризмата, че и той има намеса. Сметищата в България от този тип са десетки. Те горят, ако не целогодишно, то през по-голямата част от годината. Дронът, който пуснахме отгоре, показва, че от съседното село идва мъглата. Нормално е в планинска местност и предвид сериозните валежи, които паднаха тези дни да се получи такова нещо", каза Николов.