Външно министерство събрало над 23 млн. лева от сделки с имоти в чужбина
Външно министерство събрало над 23 млн. лева от сделки с имоти в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 23,5 млн. лева са влезли в бюджета от продажба на дипломатически имоти в чужбина през последните четири години. Става въпрос за сделки с бивши български задгранични представителствата, които зачестиха особено по времето на министър Николай Младенов.

През неговия мандат са били продадени 14 имота. Сградите и терените са се намирали в Германия, Мексико, Дания и Чили. Това става ясно от справка на външното министерство, поискана от в. „Сега”.

Най-много пари България е взела от продажба на имоти в Германия, където през последните години е отбелязан скок в цените на недвижимата собственост. Според български емигранти там това се дължи на желанието на много чужденци да живеят в европейската страна, която засега се справя най-добре в кризата.

Близо половината сума - 14 млн. лева, България е получила от продажбата на четири имота от бившия комплекс на нашето посолство в някогашната столица на Западна Германия Бон. Част от него е била много запусната и трябвало да се вложат 49 291 евро, преди комплексът да бъде пуснат на търг. Най-големият от имотите е бил с площ 3099 кв. метра и е включвал три жилищна сгради. В момента те са собственост на гражданското дружество „7Х7 Концепт”, което ги е превърнало в дом за възрастни хора, разказаха дипломати. Друг германски имот - в Шверен, пък е бил продаден за 264 000 лв. В Чили българското външно министерство е изтъргувало два имота за 5,1 млн. лева, в Мексико са продадени шест за 2,8 млн. лева, а в Дания - един за 1,3 млн. лева.

Въпросът на продажбата на дипломатически имоти беше повдигнат наскоро от премиера Марин Райков, който е и външен министър. Той заяви, че не е съгласен с тази практика, защото сега се продават евтино имоти, които по-късно ще трябва да купуваме скъпо. Въпреки тази позиция на Райков практиката с продажбата на дипломатически имоти продължава и в момента, допълва изданието.

На последното си заседание правителството даде съгласието си да бъдат продадени притежавани от българската държава права върху имот в Найроби, Кения, за не по-малко от 2 350 000 евро. Имотът не се използва от нашите дипломати от 1990 г., когато е закрита мисията на България в Найроби. Според външното министерство през тази година предстои още да бъде продадено бившето посолство в Хартум, Судан, и два апартамента в Мексико и Мюнхен, които са били офиси на бившите търговски представителства.