МВнР определи като историческо взетото от българския парламент решение страната ни да подкрепи отварянето на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри. 

"Скоростта, с която Република Северна Македония ще се приближава към членството в Европейския съюз, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, ако страната изпълнява поетите ангажименти по отношение на европейските ценности и добросъседските отношения". Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР), изпратена до медиите. 

"Изразяваме готовност да пристъпим към подписването на Протокола по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. Ред е на отговорните фактори в нашата съседна страна да покажат, не с думи, а с действия, своята ангажираност и желание за собственото си, а и за това на региона, европейско бъдеще", пише в позицията на външното ни министерство.  

"В този контекст Народното събрание очаква Министерският съвет да одобри Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, официално предложени от настоящото Френско председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, по основните параметри, на който има постигнато принципно съгласие със Скопие", припомнят от външното ни министерство.

"Решението на българското Народно събрание не би било възможно без твърдия ангажимент на Франция, като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, и на останалите държави членки на Европейския съюз към стабилността и просперитета на Съюза и на региона на Западните Балкани. Предложеният от Председателството подход цели намиране на взаимно приемливи решения, които са в интерес на Европейския съюз и Западните Балкани, включително в светлината на руската военна агресия в Украйна. Ключови за решението бяха и последователните усилия на българските институции в продължение на години и особено през последните месеци – усилия, отчитащи на първо място националния интерес, но и европейските ценности и приоритети. 

Параметрите на Решението на българския парламент се основават на предложението на Френското председателство и не поставят условия извън вече обсъдените такива при дискусиите в Европейския съюз и в хода на двустранните преговори с Република Северна Македония", отбелязват от МВнР и посочват, че настоящото решение отразява широката подкрепа на парламентарно представените партии в Народното събрание на Република България за европейското бъдеще на всички шест държави от Западните Балкани. 
БТА