Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с коментар в профила си във Фейсбук, след като парламентът даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за Република Северна Македония.

"Току-що “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега - имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично", написа Трифонов.

Депутатите решиха: България подкрепя Северна Македония за ЕС (ВИДЕО)

"Буквално до вчера, за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България.

А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати. Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция", се казва още в публикацията.

Трифонов допълва: "И човешките права на българите в Македония, и признаването на така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите - това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги".

Външната комисия прие проекта на „Демократична България” за Северна Македония

"Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо", категоричен е лидерът на "Има такъв народ".

"P.s. Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор", пише Трифонов.

Малко по-късно лидерът на ИТН публикува "открито писмо" във Фейсбук профила си. Той го адресира до "господата Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов". 

"С решението си за даване на зелена светлина на Северна Македония, вие ясно положихте основите на една нова Евроатлантическа коалиция в България, при това безапелационно подкрепена от Франция", пише Трифонов.

"Предстоят важни решения, свързани с управлението на България. Президентът след няколко дни ще връчи мандат на формацията, спечелила изборите - „Продължаваме промяната“. Това е прекрасна възможност да реализирате новосформираната коалиция. Ще имате огромно мнозинство. „Продължаваме промяната“, „ГЕРБ-СДС“, „ДПС“ и „Демократична България“, общо ще разполагате със 176 депутати. Логично към тях може да прибавите и шестимата отцепили се депутати от “Има такъв народ”. Така ще имате 182 депутати, което е много повече от конституционно мнозинство", пише още Трифонов. И допълва: "Това ще ви направи спокойни за взимането на всякакви решения. Може да направите съдебна реформа, може да продължите изнасянето на оръжия за Украйна през трети страни, може спокойно да промените и законите, за да се усвоят милиардите по Плана за възстановяване, може да приемете и необходимите антикризисни мерки и да направите дългоочакваните реформи. Като настоящи и бъдещи членове на едни и същи европейски политически семейства, спокойно може да реализирате всички евроатлантически приоритети, част от които изброих по-горе", заключва Трифонов.

"Г-н Петков, г-н Борисов, г-н Пеевски и г-н Иванов, след като дадохте зелена светлина за Северна Македония, дайте зелена светлина и за България. Постъпете мъдро и държавнически, така както постъпихте днес", апелира лидерът на ИТН.

"Ако се вярва на социологическите проучвания, България няма нужда от нови избори и вие имате възможността да реализирате едно силно управление, с което да изведете държавата от политическата криза, енергийната криза и инфлацията. Бъдете първо българи и държавници, а чак след това политически противници.
Желая Ви успех!", заключва Слави Трифонов.