Втори ден блокада на граничния пункт Златоград-Ксанти
Втори ден блокада на граничния пункт Златоград-Ксанти / графика: DarikNews.bg

Втори ден бизнесмени, търговци, превозвачи и обикновени хора блокираха през час подхода към гръцката граница при ГКПП „Златоград". Причината за недоволството е решението на гръцките власти да спират автомобили над 2 тона на граничния пункт Златоград - Ксанти. Мярката се прилага от гръцка страна и не е отменена, въпреки предупрежденията отпреди десетина дни на български превозвачи, търговци и представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Ограничението е наложено по предложение на Търговско-промишлената палата в Ксанти, тъй като оттам твърдят, че български търговци осъществяват нелоялна търговия в Гърция. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация в Златоград Александър Митушев.

От българска страна проблемът е разрешен и се прилага много строг контрол на ГКПП Златоград - Ксанти, но от гръцка страна липсва всякакъв контрол, действията от гръцка страна са тенденциозни и обслужват интересите на неколцина търговци и бизнесмени от Ксанти, обясни Митушев.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е поставил проблема пред служебния премиер Марин Райков при посещението му в Неделино. Янчев обаче смята,че разрешение на проблема ще има скоро.