Единодушно, с 19 гласа подкрепа, Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и, по конкретно, изказване на Иван Гешев, в което той използва израза “политически боклук”.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.

Предстои ВСС да прецени дали да обедини двете предложения в едно производство.

БТА припомня, че на 25 май Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Служебният правосъден министър има готовност още следващия четвъртък да насрочи заседание на съвета за обсъждане по същество на първото искане, по което в продължение на часове на предишния пленум, дебатираха съдебните кадровици, но само за да допуснат доказателствени искания от вносителите на предложението и от самия Иван Гешев.

"Зад това производство прозират опити за намеса в независимостта на съдебната власт. За мен най-вероятно зад това стои политическото влияние на ГЕРБ. Надявам се, че това не е политическа поръчка. Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат, от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят на нещо, което прилича на „кървави чистки“, индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси". заяви той.

Според него това е най-лошият сценарий за България. "Може би искат съдебната система. Може и да поискат и президентството. Моделът на един бивш министър-председател, който казва, че може би и всички други хора искат да имат шкафчета. Защо не изчакате да видим какво ще стане с борбата с мафията, която прокуратурата води? От 3 години има дела, които не са се случвали в новата ни история, защо толкова се бърза", попита Гешев магистратите.


Предложението е направено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и по конкретно, изказване на Иван Гешев, в което той използва израза “политически боклук”.

Сарафов: „Барселонагейт" и „Чекмеджегейт" са под личния контрол на Гешев


На 1 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, за тежко нарушение на служебните задължения.

В съответствие с чл. 17 от Вътрешните правила за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор, Пленумът на ВСС допусна доказателствени искания, направени от четирима членовете на Прокурорската колегия, внесли предложението, както и заявени от Иван Гешев – главен прокурор на Република България, с негово становище от 22.05.2023 г. и в писмено искане от 30.05.2023 г.

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Борисов

Допуснати бяха изслушвания на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, на Ясен Тодоров – заместник-директор на НСлС, на дежурните следователи, посетили местопроизшествието на 01.05.2023 г., касаещо избухнал взрив до кортежа на главния прокурор на Република България, на наблюдаващите досъдебното производство прокурори, както и на израелски експерт, бил на местопроизшествието.
 
БГНЕС