Всеки пети моторист кара без каска, установи МВР
Всеки пети моторист кара без каска, установи МВР / снимка: БГНЕС, архив

Всеки пети моторист не слага предпазна каска – това сочи анализът на резултатите от засилените проверки на полицията за поставяне на колани и каски, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверките са извършени между 10 и 16 март на територията на всички държави-членове на европейската организация TISPOL, чиято цел е увеличаване на пътната безопасност чрез въздействие върху поведението на водачите, за да намалее броят на тежките пътни инциденти и броят на убитите и ранените в тях.

Според обобщена от Главна дирекция „Национална полиция” информация, за посочения период на територията на страната са проверени над 29 000 моторни превозни средства, като са установени около 3200 нарушения.

Нередности са открити при 11% от общия брой проверени автомобили, докато при последната подобна операция през септември 2013 г. те са били при 12,4%. Констатирани са малко над 2600 нарушения на водачите, които представляват 8,52% от общо проверените МПС, като за последната подобна операция процентът е бил 10,2%.

326 са констатираните нарушения на пътници, които са се возили на предна седалка и 288 нарушения на пътуващи на задните седалки. От проверените 1460 автомобила, превозващи деца, са установени 77 случая, при които не са били използвани детски обезопасителни системи.

Извършени са проверки на 402 мотористи за периода на полицейската операция, като са установени 84 нарушения свързани с неизползването на обезопасителни каски от мотористите и пътниците използващи мотоциклети.

По време на проверките беше извършен контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. За целия период на операцията са съставени 56 акта за установяване на административно нарушения по Кодекса на застраховането. Най много нарушения са констатирани на територията на ОДМВР София - 27 случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка.

В хода на операцията са установени и редица криминални престъпления: 16 случая на превоз на нелегални емигранти, 9 случая на притежаване на наркотични вещества, констатирани са 3 случая на транспортиране на крадени стоки, установени са 7 лица обявени за издирване. Разкрити са 109 други криминални престъпления, най-вече управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

От МВР отбелязват още, че като цяло се забелязва намаляване на установените нарушения, извършени от шофьори. Увеличава се обаче броят на нарушенията на пътниците на задните седалки, както и при използването на обезопасителни системи за деца.

Забелязва се осъзнаване на водачите и пътниците в превозните средства, че използването на обезопасителни колани спасява живот, отчитат от МВР.