От днес се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София-град за срок от 30 дни. 

Заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев е публикувана на сайта на СРЗИ и е в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.
  
Мерките предвиждат задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии. Мерките включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване и работа от разстояние (надомна), при възможност. 

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от  работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието  на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

Според проф. Ива Христова, която е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в мерките няма нищо ново. Тя обясни пред NOVA, че досега те са били силно препоръчителни, но с нарастването на броя заразени, стават задължителни.

„Далеч сме от пика, но е много късно, когато си близо до него, да прилагаш мерки”, категорична беше проф. Христова. Тя подчерта, че сега е моментът за някои ограничения, за да се забави темпът на нарастващите случаи. По думите на директора на НЦЗПБ неминуемо случаите на заразени с коронавирус ще се увеличават, но от нас зависи те да не стигнат твърде високи стойности.

„Вирусът ще продължи да ни изненадва не само с лятно протичане, но и трупайки мутации, никой не е сигурен какво ще се случи”, смята специалистът.