Внесоха промени в Закона за допитване на народа
Внесоха промени в Закона за допитване на народа / netinfo

Най-малко триста хиляди души да могат да поискат свикване на национален референдум с подписка до Народното събрание. Такива промени в Закона за допитване до народа внесоха в парламента депутатите Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова.

Измененията, които внасят тримата депутати са на база проекта на „Новото време” от миналия парламент. Те предвиждат, когато подписката е подкрепена от повече от 25% от избирателите, Народното събрание да взема решение за свикване не референдум, а президентът в едномесечен срок от това решение да насрочи датата за провеждането му.

Ако в подписката са участвали по-малко от 15 на сто от избирателите, парламентът може с мотивирано решение да откаже свикването на референдума. Идеята е, ако в страната предстои вот, парламентарен, местен или европейски, референдум да се провежда заедно с него.

В Народното събрание за представянето на законопроекта бе и лидерът на „Новото време” Емил Кошлуков. Той каза, че недопустимо за 17 години у нас да не се е провело допитване до народа.

Междувременно сините депутати Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Димитър Йорданов представиха своите проекти за нов закон за местните избори и измененията в закона за местната администрация. В тях се предвижда намаляване на броя на общинските съветници и в София, вместо те да бъдат 61 да са 39, а в останалите населени места техният брой да зависи от броя на населението в съответната община. Например, ако той е до 5000 души, общинските съветници да са девет.