ВМРО иска задължителна казарма
ВМРО иска задължителна казарма / Sofia Photo Agency, архив

ВМРО е изготвила изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Те ще бъдат предложени за одобрение от парламентарната група на ПФ и до дни ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание, информират от партията.

В подготвените към предложението мотиви се казва, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас. Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили.

Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет

Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба на "наборна военна служба" като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и "професионална военна служба", изпълнявана на основата на договор.

Законопроектът предвижда различни хипотези за реализиране на задължителна наборната военна служба, като базовата е служба за срок от 6 месеца за мъже, навършили 19-годишна възраст и има варианти алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

Все повече момчета искат да служат в казарма

В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите да стане задължителна. За учащите в средните училища се предвижда тя да бъде интегрална част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите, включително и по посока на тяхното обучение за офицери от запаса.