Проблемите с COVID-19 вероятно ще започнат след Ивановден, а локдаун не се очаква до 20-и януари. Така математикът проф. Николай Витанов прогнозира развитието на пандемията у нас.

Базовото репродуктивно число днес е 1.08. Над 1 е, което означава, че се очаква обхватът на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава. Числото е под 1.3. Спомняте си прогнозата ми, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден наближава, репродуктивното число се очаква да расте и да доближи 1.3. Оттам си знаете - две седмици, всеки ден над 1.3 и следва гръм. Досега такова нещо не се е случвало“, написа Витанов във Фейсбук страницата си.

Дифузното разпространение на вируса в момента е в 7 области на страната, а в 21 още не е налично. Това също бързо ще се промени след Ивановден, смята математикът.

Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден (утре /вторник/ може да са повече). Очакванията са дори за има лек спад пред следващото седмица, смята Витанов.

По темата с евентуалното затягане на мерките, математикът написа: „Локдаун. Питат ме често. Не се очаква натоварване на интензивните отделения такова, каквото беше при предишните вълни. Може да има обаче много случаи за неинтензивно лечение и ако се допусне личните лекари и персоналът в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за такива ограничителни мерки“. По думите му засега няма такава опасност и тя не се очаква да възникне в следващите две седмици. „Прогнозата е: до 20-ти януари не се очаква налагането на локдаун“, смята Витанов.

По въпроса с противоепидемичните мерки, Витанов написа: „Спазвайте каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада“, заключва математикът.