Математикът проф. Николай Витанов публикува прогноза за развитието на вълната на COVID-19 и в частност новия вариант Омикрон. „Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но Апокалипсисът се отлага“.

Математикът напомня прогнозата си, че Омикрон ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. „Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 3 седмици. Последните данни са, че броят проби с Омикрон е 40%“, изчислява Витанов. И допълва „Омикронът се бори за доминация. Започва четвъртата седмица, в която той ще я постигне“.

Базовото репродуктивно число днес е 1.14. Над 1 е, обхватът на заразата се разширява, но е под 1.3, няма експоненциално разширение, изчислява още професорът. „То се вижда и от броя случаи - няма рязък скок. Но това е, което и очаквах“.

Витанов коментира и данните за смъртността. „Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша 75 - 85 на ден средно за следващите дни до пенеделник. Вторник – повече“, пише той.

Относно данните в картите за заболеваемостта, Витанов коментира: „По стария план трябваше да сме в тотален локдаун. Не сме. Малко шега нали може - че кажете едно мерси, де. Не сте нито като във Франция, нито като в Гърция“.

И още: „Имаме си дифузно разпространение на вируса във всички области без Кърджали, където дифузното разпространение ту припламва, ту угасва. Практически можем да кажем, че е налично в цялата страна дифузното разпространение и това е, което ни чака да края на месеца“, изчислява математикът.

Проф. Витанов заключва: „Пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Каквото си го направим, такова ще е“.