Видеоклип с напрежение и скандал между учителка и ученик, публикувано в интернет, предизвика бурни и противоположни реакции. Мястото е русенското училище „Йордан Йовков” и случката се развива в час по български език и литература на седми клас.

Проговори ученикът, изключен от училище след конфликт с учител
 
Видеото започва от определен момент, в който учителката гони от час ученик и го избутва през вратата, като замахва с крак. Според ученика - Николай, тя го е нападнала и ритнала без причина:
 
„Бяхме в час и аз исках химикал. Госпожата дойде и започна да ми хвърля раницата и да скубе другите за косите и да бие шамари. После ме хвана и блъсна”, разказа Николай пред NOVA.

Преподавател твърди, че е бит от ученик
 
Според учителката, обаче, той се е държал безобразно и е нарушавал дисциплината в час. По думите на жената, тя не го е ритала, а просто замахнала с крак:
 
„Аз по никакъв начин не съм го ритала, просто той си е проблемен ученик, има проблем с дисциплината. Търпях го много пъти, той мяука, той прави всичко възможно да провали часа ми, всички го знаят”, разказа Антония Бодурова, учител по български език.
 
Според учителката, Николай използвал и телефона си в час. Както и ученикът, заснел клипа. И отрича да е удряла някого наистина:
 
„Имам си тоя навик така да правя, нито съм го ударила, нито има нещо. Винаги така замахвам”, заяви учителката.

В закона няма механизъм за защита на ученици и учители от невъзпитано поведение
 
Веднага след случая заваляха обвинения срещу учителката. Тя е в училището отскоро. Директорът вече е поискал от нея писмени обяснения.
 
„Тя само замества и ще търсим друг заместник”, заяви Илия Костов, директор на СОУ „Йордан Йовков”, Русе.
 
Родителите на Николай няма да съдят учителката. А регионалният инспекторат по образование е уведомен за случая и започва проверка.
nova.bg