Вицепремиерът Марияна Николова заяви пред NOVA, че не приема поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан.
 
„Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф“, добави тя.
 
„Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководители на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ“, обясни тя.
 
Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.
 
„Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията“, уточни вицепремиерът.
 
Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета.
 
„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.
nova.bg