Веселин Пенгезов осъди вестник „Уикенд” за 50 000 лева
Веселин Пенгезов осъди вестник „Уикенд” за 50 000 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов осъди вестник "Уикенд" за 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от материал, който унизил достойнството му, накърнил авторитета му и го е накарал да се почувства изолиран от колегите си. Решението е на съдия Асен Воденичаров от Софийския градски съд, съобщи „Правен свят".

През ноември 2011 г. в "Уикенд" излиза статия, озаглавена "Пенгезов - съдията на мафията". В нея се твърди, че председателят на САС "потулил кражба за 100 милиона", че "скандалният висш магистрат живее в палат, вдигнат с тлъсти рушвети", че "само ден след присъдата на Ковачки, лично Веселин Пенгезов променил постановление, с което се нарежда конфискация на имуществото на енергийния крал", "успял да въздейства на прокуратурата и така не били повдигнати обвинения за източени 30 милиона лева от фиктивни сделки на Ковачки с въглища, които са платени от държавния бюджет". И още - "новите сигнали за далавери на Веселин Пенгезов затвърждават образа на висшия магистрат като съдия №1 на мафията", "в последните 5-6 години Пенгезов се забърка в няколко корупционни скандали", а "за несметните богатства на генерала се носят легенди и то още преди дъщеря му Ана да бъде разкрита като собственик на палат в Панчарево, точно копие на Белия дом".

Председателят на САС заведе дело срещу изданието по Закона за задълженията и договорите - за непозволено увреждане. В жалбата си той пише, че публикацията предизвикала негативни коментари по негов адрес, имала широк отзвук в обществото. Освен това били засегнати неговият "професионален авторитет, граден с години, опетнено било името му на съдия, а голяма част от колегите му се усъмнили в професионалната му почтеност и това променило отношението им към него, вследствие на което се чувствал изолиран". Не на последно място - публикацията внушавала на читателите, че извършва незаконосъобразни и несъвместими с морала действия.
Ответникът - фирмата-издател "Ню Медиа Груп" АД, оспорила размера на исканото от Пенгезов обезщетение, което е 50 000 лева, както и основанията за иска.

По време на процеса са били разпитани двама свидетели - Веско Стаменов и Севдалин Марвов, съдия във Върховния касационен съд.

В мотивите си съдът изтъква, че Хартата на основните човешки права на Европейския съюз зачита свободата на средствата за масова информация и плурализма, признава правото на всяка личност на изразяване. Но "в случай на накърняване на правата на личността в резултат на изнасяне на неверни факти и обстоятелства било в печата, било в средствата за масова информация, засегнатият има право да търси обезщетение по съответния, предвиден в законодателството на държавата членка, правен ред", изтъква съдия Воденичаров. Освен обезщетението от 50 000 лева, медията трябва да плати и направените от Пенгезов разноски в размер на 3450 лева.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Тъй като Веселин Пенгезов е негов председател, се очаква ВКС да го прати в друг, еднакъв по степен съд.