/ Георги Димитров
МВР и прокуратурата имат достатъчно доказателства за едното от двете лица, задържани във вчерашната операция при издирването на убиеца на бившия полицай Любомир Иванов. Това съобщи Стойно Цветков, ръководител на отдел "Разследване" в СДВР. От думите му стана ясно, че това е предполагаемият физически извършител на престъплението. На него вече му е повдигнато обвинение за предумишлено убийство.

Задържаха заподозрени за убийството на бившия полицай в София (ВИДЕО/СНИМКИ)

Самото убийство е било планирано и организирано предварително. "Извършителят се е упражнявал да стреля с оръжие със същия калибър като това, с което е извършено убийството, проучил е добре района и е подсигурил автомобил, с който да напусне местопрестъплението", съобщи прокурор Иво Илиев.

"Към момента доказателства имаме за едното лице, за заподозрения като помагач не можем да сме категорични, че има участие в извършеното деяние. Работи се по няколко версии, но основната сред тях е убийство заради неуредени финансови въпроси от престъпна дейност", допълни Стойно Цветков.

Той потвърди, че се издирва още едно лице като евентуален съучастник. От СДВР обаче отказват да кажат дали става въпрос за поръчителя на покушението. Оръжието, с което е извършено убийството, все още не е открито.

"Дали жертвата е дължал пари, дали е откраднал пари, това тепърва се изяснява. В престъпната дейност, която е осъществявана е имало поток на пари, които в момента установяваме", допълни Петър Петров, началник на Криминална полиция. Той заяви, че няма информация в МВР да е постъпвал сигнал, че Любомир Иванов се е занимавал с фабрика за нелегални цигари.

Убийство в София: Застреляха мъж в ж.к. „Лозенец“

Показното убийство в столицата на Любомир Иванов, бивш служител в отдел Криминална полиция на СДВР бе извършено на 25 март в двора на жилищна кооперация в ж.к. „Лозенец“. Жертвата почина на път за болницата.

При вчерашната операция са извършени обиски на множество адреси в София и на два, които са извън столицата.