/ iStock/Getty Images
Таксата за изхвърляне на боклуци на сметищата, която общините плащат, няма връзка с такса "смет" за битовите потребители
Повишаването на таксата за изхвърляне на отпадъци на сметищата, която общините плащат, ще бъде разпределено на три относително равни части през следващите три години. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, който участва във форума, организиран от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Той посочи, че догодина таксата ще бъде 69 лв. В момента местните власти внасят такса от 57 лева. През 2021 г. тя ще се повиши с още 13 лв., а през 2022 г. - с още 13 лв.

Във Велико Търново няма да бъдат увеличавани местните данъци и такси

Нено Димов уточни, че целта на тази такса е да се предприемат мерки от общините за по-малко депониране и за по-голямото оползотворяване и рециклиране на отпадъци. Той поясни, че голяма част от общините са постигнали нужните резултати поне по един от двата критерия. Затова няма да има нужда да повишават таксата.
 
Повишаването на таксата за изхвърляне на боклуци на сметищата, която общините плащат, няма връзка с таксата за битови отпадъци, добави председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.
БТА