/ БГНЕС
Валери Симеонов: Решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско
98027
Валери Симеонов: Решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско
  • Валери Симеонов: Решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско
ЮНЕСКО подкрепя решението на кабинета за ски зоната в Банско в рамките на национален парк Пирин. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов на извънреден брифинг в Министерския съвет след завръщането си от сесия на организацията в Бахрейн. Да се направи екооценка на ски съоръжението, а не на целия парк е решението на международната организация.
 
Валери Симеонов уточни, че първоначалното решение на ЮНЕСКО било против ски зоната, но благодарение на усилията на цялата българска делегация в Бахрейн тези дни ЮНЕСКО коригира позицията си и дава зелена светлина за изграждането на втори лифт на Банско.  
 
ЮНЕСКО гласува за опазване на Национален парк „Пирин“

"ЮНЕСКО разпореждаше на държавата България да не изпълнява решение на Министерски съвет и ако беше прието, щеше да е "звучен шамар" върху самото правителство и като цяло върху България", посочи вицепремиерът.
 
"С новия текст, който съгласувахме с колегите от останалите държави, фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО, да се изгради спортното съоръжение. С приетото решение на ЮНЕСКО се иска българското правителство да се въздържа от нови решения за строителство, докато не излезе определение на Върховен Административен съд, доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление на природния парк", поясни Симеонов.
 
Главният прокурор с препоръка: Кабинетът незабавно да промени договора за парк „Пирин“

На последното си заседание миналата година кабинетът прие решение да се изгради втори кабинков лифт на Банско. Това предизвика недоволството на екологични организации, които по думите на Валери Симеонов и сега се опитвали да въздействат на ЮНЕСКО да не взима решения, с които на практика да даде път за развитие на ски зоната в Банско.
 
Валери Симеонов ще настоява за постоянен представител на България в ЮНЕСКО, какъвто в момента няма.