/ БГНЕС
Да се облекчи на процедурата за получаване на българско гражданство на наши сънародници зад граница – тази промяна престои да бъде направена от правителството. Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще направи поредна среща по темата с правосъдния министър Цецка Цачева.

Готвят по-лесен режим за получаване на българско гражданство
 
Междувременно Симеонов се похвали с уникална реликва, която получи от посещението си в Украйна – автентичният бастун на даскал Ботьо Петков. „Имахме високата чест да пренесем бастуна и предстои да бъде предоставен на музея в Калофер”, каза на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът. Той заяви още, че до няколко месеца къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България.

Валери Симеонов бастун
БГНЕС

Изключително големи български общности има в Украйна и Молдова и ние ще работим тези наши сънародници там да имат по-облекчена процедура за получавана на български документи, обясни вицепремиерът Валери Симеонов. "В моя кабинет ще има разширено съвещание по отношение на една работа, която извършваме втори месец без много шум-промените в Закона за българското гражданство и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност", посочи той. По негови думи чрез промените се цели да се облекчи режимът за получаване на синя карта и удължаването на срока, в който важи, както и ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство.

Евростат: Руснаци, украинци и турци получават най-често българско гражданство

Симеонов показа и уникалната реликва, която получи от посещението си в Украйна – автентичния бастун на даскал Ботьо Петков. Той обясни, че Христо Ботев е подарил на баща си този бастун, който е изработен от абаносово дърво и днес може да бъде видян в много добро състояние. Вицепремиерът отказа да отговори на въпроси, свързани с проверките за шумни заведения по Черномирието и недоволството на бизнеса.