Беше даден старт на поредицата срещи на най-голямата политическа формация ГЕРБ-СДС с останалите партии в парламента за съставяне на правителство. Разговорите идват след неуспеха на преговорите с ПП-ДБ. 

"Ако не проявим политическа отговорност в 49-ото Народно събрание, изходът почти неизбежно изглежда шести поред предсрочни парламентарни избори", това заяви Десислава Атанасова в началото на срещата на ГЕРБ-СДС с ДПС.

По думите й в момента отговорността е единственото нещо, което може да сплоти държавата. 

"Отговорността трябва да е споделена, за да може заедно да взимаме важните решения за България", допълни Атанасова.

"За всички приоритетите ни са Шенген, Еврозоната, стабилни публични финанси, България - отново важен евроатлантически партньор. Затова благодаря, че приехте тази покана. Ние държим на всички разговори, вече 10 дни водихме такива с ПП-ДБ, надяваме се и след разговорите с останалите сили, ще осъзнаят отговорността, която трябва да поемем”, подчерта Десислава Атанасова. 

ГЕРБ СДС ДПС
БГНЕС

ГЕРБ СДС ДПС
БГНЕС

"Поканата е навременна и постъпваме към нея с цялата ни отговорност. Потърсихме вторите за разговори, те не откликнаха на нашия призив за разговор, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото хората искат редовен кабинет и парламента и решаване на кризите. Отговорността е върху всички, но отговорността върху вас е много по-голяма", обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ СДС ДПС
БГНЕС

"ДПС пое ясен ангажимент към избирателите по темите да водим политики за спиране на прогресивното обедняване, за ползване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, да направим здравеопазването достъпно, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да изпълним съдебна реформа, не на принципа стани да седна, да подкрепим малките земеделци, животновъди и развитие на регионите, с наш приоритет малките общини и населени места", добави Цонев. 



След срещата с ГЕРБ-СДС Цонев заяви, че разговорът е протекъл под разбирането на двете партии за отговорността, която имат пред българските избиратели за излизане от политическата криза. 

"Нашето разбиране от ДПС е, че тази отговорност я споделяме всички, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, защото те в два последователни избора са първа политическа сила и ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни парламентарни избори", добави Цонев.

"Като две експертни групи огледахме кои са въпросите, от които може да започне разговорът. Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентация и по политиките, които ще водим във връзка с тази геополитическа ориентация. Имаме и съгласие по финансовата политика и по разбирането, че страната практически влиза в дългова криза, че публичните финанси са в много тежко състояние и изводът е, че ако един редовен кабинет е положил усилия за финансова консолидация с всички произтичащи от това решения, тя ще ни бъде наложена отвън, защото страната ще влезе в процедура по прекомерен дефицит и отвън ще бъдат наложени още по-тежки мерки за това", подчерта Цонев.

По отношение на това как би могло да бъде съставено правителство и какъв би бил форматът на това правителство, Цонев посочи: "Това ще решат лидерите на лидерска среща", каза още той. 
 

ГЕРБ-СДС и ДПС не са обсъждали на днешната среща в Народното събрание конструкция или времето на едно бъдещо управление. Това каза след края на разговорите председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това е лидерски разговор и вероятно ще предстои, допълни тя. Атанасова уточни, че са представили на ДПС своята управленска програма, която е четиригодишна, но може да бъде преработена.

Срещата е минала под знака на осъзнаване на отговорността, която имат политическите сили пред избирателите за излизане от политическата криза, стана ясно от изявление на ДПС. Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване работата на Народното събрание по неотложните теми, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той посочи, че експертите на двете парламентарни сили са разгледали въпросите, от които може да започне разговорът и добави, че имат пълно съгласие по геополитическата ориентация на страната.