Кирил Петков не е част от предложения състав за кабинет, а акад. Николай Денков е издигнат за премиер
Първото и най-важното нещо, което трябва да направим, е да решаваме проблемите на хората. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, който престави състава на проектокабинета на ПП-ДБ.

"Нямаме право да подменим вота на 620 хиляди граждани", изтъкна Петков и отново подчерта, че няма да има подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС и съвместен състав.

"Осъзнаваме колко сложна е политическата ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанас Атанасов, нито Владислав Панев са част от предложения състав на МС.
 

Николай Денков
Снимка: Георги Димитров


Николай Денков е издигнат за министър-председател. Петков посочи, че акад. Денков е сред топ учените в света.

Според Петков, един от водещите принципи, от които се водят, е именно експертния характер на проектосъстава.

Борисов за ПП-ДБ: Други приятели освен мен нямат


"България има нужда от управление. Заявката за конституционни промени в правосъдието трябва да ги приведем до реален резултат, ако зад тях се крие реална готовност. Гласувахме на акад. Денков той да престави екип, който да изпълни програмата, а той координира и самото съставяне на програмата. Като учен от световна класа, ние гледаме на него като на човек с голяма политическа тежест. Той може да говори с всички, включително с нашите опоненти, да придържа разговора към руслото на политиките, за да има резултат. Той се ползва с нашата подкрепа. Работили сме с него за събирането на този екип. Едно правителство на малцинството ще зависи от парламентарния тил, който ще има във всяка комисия във всяка точка по всяко законодателно предложение. Ще трябва да осигуряваме тази подкрепа на база не на предходни формати, а за всеки отделен ден", посочи Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ.
 

ПП ДБ
Снимка: Георги Димитров


Ген. Атанас Атанасов допълни, че това е опит на коалицията за възстановяване на парламентарната република, водена от безспорен този авторитет като акад. Денков. По думите му това е цялостно усилие за българския парламент да започне да кове необходимите закони и да прие нормативните актове, за да заработи българската държава като нормална държава и член на ЕС.

Акад. Денков посочи, че е наясно с натрупаните проблеми, тежкото политическо противопоставяне и застой на необходимите реформи, за да се движим напред. "От моя гледна точка имаше основна задача за подготовката на такъв екип - хора, които да могат да изготвят управленска програма - да се утвърди реалистична програма, която да се ползва подкрепа от Народното събрание и всички политически сили и да бъде приложена от хора, които могат да я изпълнят. Поехме инициативата с ясното съзнание, че хората очакват решения, да се отпуши политическата система и да се върне парламентарната република", заяви още Денков.

По думите му има 5 основни приоритета, които са залегнали още от предизборната програма. "Програмата е подготвена за 18 месеца. Без да имаме ясна политическа подкрепа би било твърде неясно да се изготви програма за пълен мандат от 4 години. Сутринта програмата е изпратена на експертите на ГЕРБ", заяви още той.

"Предложението за финансов министър е Асен Василев - това е най-подходящият кандидат, той е изключително подготвен. Имаше много политически атаки срещу него в последните години, за да бъде дискредитиран. Той се справя блестящо със задачата си като финансов министър. Всички негови прогнози, които той направи, се сбъднаха", заяви още Денков. "По-добър финансов министър от Асен Василев за мен няма", посочи той.

Ето и останалите номинации, представени от Денков:

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи
Юлиан Попов – министър на околната среда и водите
Георги Гвоздейков - министър на транспорта
Радослав Рибарски - министър на енергетика
Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа
Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството
Милен Матеев - министър на правосъдието
проф. Христо Даскалов - министър на земеделието
Юлиан Войнов - министър на икономиката
Генка Петрова - министър на образованието и науката
проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
Гергана Кабаиванова - министър на туризма
Александър Йоловски - министър на електронното управление
Тодор Тагарев - министър на отбраната
Ирена Димитрова - министър на външните работи
Иван Кръстев - министър на труда и социална политика
Яна Генова - министър на културата

"Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регион♦ Димитър Илиев - министър на младежта и спорта
ални проекти със засилена прозрачност са основните приоритети в управленската програма на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", посочиха от коалицията.