Градската организация на БСП в София отбеляза Дена на труда и на международната работническа солидарност и празник на левия печат с тържествен митинг-концерт. Десетки симпатизанти се събраха пред Лятната естрада на Борисовата градина.

Особено на днешния ден всички издигаме глас за това да има добри условия на труд, достойно заплащане и уважение към труда на работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо, е резултат на човешки труд. Тези, които произвеждат тези блага, заслужават най-голямо уважение”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и напомни, че България все още е страната с най-ниска заплата - минимална и средна, най-висока смъртност, най-много трудови злополуки, както и неравностойно заплащане между мъже и жени за един и същи труд.

Ние като партия винаги сме защитавали трудовите хора, ще продължим и сега, особено в момент, в който трябва да разгледаме Бюджета за 2023г.”, подчерта лидерът на БСП. Тя посочи, че в предложения Бюджет на служебното правителство не предвижда увеличение на МРЗ от 1 юли, и заяви, че БСП ще се бори именно за това.

Нинова коментира и разговорите между първите две политически сили.

Виждам, че напредват. Направиха обща законодателна програма, това е добре, защото парламентът трябва да работи. Направиха и следващата крачка - да се направи обща управленска програма. Това вече е заявка за общо управление, макар че е смущаващо, че и първата и втората политическа сила отказват да се подкрепят за първи или за втори мандат”, смята тя.

Лидерът на БСП посочи, че която и политическа сила да ги покани на разговори, ще отидат, но за последващи действия ще направят вътрешно запитване в партията.

Нинова подчерта, че нито една партия не подкрепя Бюджета, който е внесен от служебното правителство. “Ако се състави трайно управленско мнозинство между ГЕРБ и ПП-ДБ, те вероятно ще си го прекроят по своя вола. Ако не се състави, ни чака много труден период”, смята лидерът на БСП.

Нинова за политическата обстановка: Огромна игра и задкулисие текат в момента

Тя каза, че в момента е важно да се погрижим за хората и икономиката. БСП са на мнение, че в момента не трябва се гони самоцелно 3 % дефицит, за да влезем в Еврозоната.

“Първите и вторите губят времето на народа в момента, да взимат по-бързо решението, да си правят мнозинството, за да вземем важните решения в парламента”, отбеляза Нинова.

“Както всяка година ще направи митинг концерт с участието на всички синдикати, трудовите кооперации и кооперативите. Този ден заслужава, но и не само този ден, да се сетим за хората, които се трудят за България и за бъдещето на страната и нашите деца".
 
БГНЕС