/ БГНЕС
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха експерта среща по политики, засягащи бюджета, на която акценти бяха парите по ПВУ, бюджетният дефицит и приходите от дивиденти.

“По-големите сметки трябва да ги преценяваме и тези, които са най-важни например по инфраструктурата, пътища и т.н., да бъдат изпълнявани. Едни предприятия имат нужди от сериозни инвестиции, от други можем да вземем, тоест не бива да слагаме всички държавни предприятия под един знаменател с 1% да ги караме да внесат дивидент в бюджета”, това каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„Възраждане“ за преговорите за кабинет: В момента сме на евроатлантическа сватба

“Имам резерви по отношение на това как би изглеждала бюджетната рамка ако признаем втория транш по ПВУ”, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. “Това е въпрос, който излиза извън рамките на МФ, той е пряко свързан с процеса по предоговаряне, не знам колко успешно ще бъде предоговарянето в частта енергетика. Освен това от 871 млн. приходи дивидент, 794 млн. са от държавната енергетика, така че трябва и нивата на дивиденти също да се прегледат”, каза още Теменужка Петкова.

“По ПВУ има една мярка, свързана с въглищните централи и процесът по предоговаряне е във финална фаза, поне така казват от МС, така че има надежда за нейното финализиране”, това заяви Асен Василев, съпредседателят на ПП-ДБ.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъждат управленската програма по секторни политики

Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ уточни, че с ПП-ДБ имат синхрон по важните въпроси, които да се обсъдят с МФ. “След като отговорим на всички въпроси, съществената тема е възможно ли е в рамките на 1 година да бъде свит дефицитът с повече от 3% и каква болка ще носи това. Когато имаме сценарии, който следваме, в рамките на добрата практика е да се говори с всички политически сили”, отбеляза още Дончев.

“Може да има възможност да се отвори разговор, когато се изчислява инфлацията да се погледне за потенциални изключения относно войната”, каза и лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в края на срещата. След срещата стана ясно, че коалициите ще поискат среща с Министерството на финансите.