В Скопие продължават опитите за пропаганда срещу България
В Скопие продължават опитите за пропаганда срещу България / netinfo

Инцидентът в Скопие е доказателство, че определени среди в Македония продължават опитите си за провеждане на активна пропаганда срещу България, включително и в качеството й на страна-член на Европейския съюз /ЕС/. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи Димитър Цанчев по повод инцидента в Скопие, при който бяха нападнати български граждани, участващи в поклонението пред паметната плоча на Мара Бунева.

Случилото се ясно показва, че някои среди в съседна Македония очевидно предпочитат да живеят в духа на миналото и да останат затворени за европейските ценности и стандарти, се посочва в изявлението.

В него се казва още, че насилието е последица от ескалиращата в последно време антибългарска истерия в македонските медии, с която се накърнява достойнството на всички български граждани, живеещи в България и в Македония.

Толерирането на подобни актове, насочени срещу България и български граждани, създава неблагоприятен климат за развитието на добросъседските отношения. За нас това е необяснимо, предвид външнополитическите приоритети на Скопие, посочва още Цанчев.

В изявлението си, говорителят на МВнР отбелязва, че в конкретния случай македонската полиция е била отговорна да не се стига до такива инциденти.

Същевременно в Съвместната декларация от 1999 г. правителствата на България и Македония изрично са се ангажирали да противодействат на всички форми на негативна пропаганда, насочени срещу другата страна, подчертава Димитър Цанчев, цитиран в съобщението.

България ще настоява този ангажимент да се спазва от Скопие. Отговорността за това е на македонската страна. Във връзка с този случай в понеделник, 15 януари, в МВнР ще бъде извикан македонският посланик Абдираман Алити.