В енергетиката винаги е имало напрежение, заяви Рамадан Аталай
В енергетиката винаги е имало напрежение, заяви Рамадан Аталай / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„В енергетиката винаги е имало напрежение".

Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е и председател на Комисия по енергетика в парламента.

„Напрежението винаги е било на едно високо равнище в производствените предприятия в отрасъла", допълни Аталай и не прие твърдението, че в енергетиката се провежда чистка сред висшите ръководители в отрасъла.

„Няма да се съглася с израза "чистка", защото там има определен кръг от хора, които са експерти и в определени години, те заемат своето място. Имаше само една политическа сила, която се опита да смени тези експерти с определени други лица, но се видя, че се повиши напрежението в енергетиката вместо да се успокои", каза още Рамадан Аталай.

Той смята, че преместването на Анжела Тонева не може да бъде третирано като чистка.

"Няма да сме честни към себе си, ако кажем, че никога на този орган не е налагано някакво политическо виждане или политическо желание за промяна цената на електроенергията. Факт е, че за една година има три правителства, които се опитват да въведат някакъв ред в енергетиката, винаги смятат, че смяната на председателя на ДКЕВР може да им бъде отдушника или мястото, откъдето да се тръгне да се работи в енергетиката, с което аз не съм съгласен", каза Аталай, цитиран от БГНЕС.

Запитан за преговорите с "Уестингхаус" той припомни:

„Такива разговори са водени и преди това управление, каза той и посочи, че "доколко случилото се с "Уестингхаус" е толкова бързо и експресно, поне в началото се създава такова впечатление, но това е дълъг процес, който няма да приключи до края на годината".

Има определени приоритети на държавата, където те трябва да бъдат приемствени, подчерта Рамадан Аталай.

"В момента се подготвя стратегия за развитие на енергетиката, свързана с икономиката на държавата в една визия до 2030 година като тази комисия, тази работна група в момента работи за един 3-годишен план за стабилизиране на енергетиката", добави той.