Уволнение след разследване на NOVA. Учители от спортното училище в Плевен твърдят, че директорът им Пламен Георгиев източва държавни пари от години чрез фиктивни спортни лагери и обучения. След много сигнали спортното министерство е открило нередности, а срещу Георгиев има и разследване.

"Той искаше да подписваме фалшиви документи и да лъжесвидетелстваме”, каза учителят по футбол Ботьо Ботев. Ученици пък свидетелстват, че за почти пълен курс на обучение в училището, не са отишли на нито един лагер.

Асен Митев е ученик в 12-и  клас. По документи той и съучениците му от двете футболни паралелки са ходили на тренировъчен  лагер в Горна Оряховица две поредни години. Отново по документи лагерите са продължили по 10 дни. Момчетата обаче твърдят, че в същото време са се намирали в Плевен. Подали са сигнал в прокуратурата.

Сигнал е подал и треньорът по футбол Милко Гаврилов, който според списъка, изготвен от директора, е водил футболистите и на двата лагера. „Когато този уж лагер се е провеждал, аз съм си записал в дневника, че съм бил на лагер в град Плевен”, разказва Гаврилов пред телевизията.

Вместо с автобус, в отчета пишело, че цял клас футболисти пътували до Горна Оряховица с лек автомобил - личният, на директора, който се оказал бракуван, обясняват от спортното министерство. "Описано е в командировъчните, че той харчи повече отколкото са нормите", каза Асен Марков, главен секретар на ведомството.

Георгиев отказва да отговори пред телевизията колко пари е взел за спорните лагери. Опитал да изтръгне и микрофона на журналиста със сила. 

Оказва се, че и от министерството не знаят колко точно пари са похарчени за лагерите. Директорът така и не представил фактури за всичко. Откакто бил на този пост, рядко отчитал парите, които влизат в училището, включително и тези от даренията. "Установихме също, че хора, които трябва да наблюдават тези лагери с цел да направят проверка, по длъжностна характеристика не могат да отидат да направят това", каза Марков.

Освен чрез фиктивни спортни лагери, Пламен Георгиев източвал пари и от фиктивни обучения, твърдят още учителите. По документи четирима от тях са били на тридневен курс във Велико Търново през септември миналата година. Храната и престоят им излезли по 165 лв., без командировъчните. И по време на това обучение, вместо във Велико Търново, треньорите твърдят,че са водили часове в Плевен. 

Заради многото нарушения, от спортното министерство решиха да уволнят директора на училището. "За нас това е недопустимо поведение на един директор и той беше дисциплинарно уволнен", каза Марков.
nova.bg