Увеличиха наказанията за отвличания
Увеличиха наказанията за отвличания / снимкa: Sofia Photo Agency
Увеличиха наказанията за отвличания
27349
Увеличиха наказанията за отвличания
  • Увеличиха наказанията за отвличания

До 20 години затвор или лишаване от свобода до живот са най-тежките наказания за извършителите на отвличане, които разписаха депутатите, като приеха окончателно текстове от промените в Наказателния кодекс.

Затвор от три до 10 години грозят този, който отвлече другиго. Досега в този случай Наказателният кодекс предвиждаше затвор от една до шест години. Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков цитира статистика за миналата година, според която наказанията за отвличания за били изключително леки. Най-високата присъда е била между три и четири години „лишаване от свобода".

От седем до 15 години „лишаване от свобода" ще е наказанието, когато деецът е бил въоръжен, отвлечена е бременна жена, похитеният е малолетен или непълнолетен, отвличането е извършено от две или повече лица или са похитени повече хора.

„Предвиждаме най-тежки наказания, най-сурови наказания - от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискуване на част или на цялото имущество, когато деянието е извършено повторно или  представлява опасен рецидив, от деянието са настъпили значителни вредни последици, към отвлеченото лице е проявена особена жестокост, особено мъчителен начин или опасен за здравето на отвлечения начин или освобождаване на отвлечения, поставено в зависимост от изпълнение на определени условия от страна на трето лице".

За приготовление, подбуждане или сдружване с цел извършване на отвличане наказанието ще е „лишаване от свобода" от една до шест години. 

„Деецът се наказва с наказание под предвидения минимум, ако доброволно се предаде на органите на властта, разкрие всичко, което му е известно за извършените престъпления и по този начин съществено улесни разкриването и доказването на престъплението. Мисля, че тези санкции са балансирани, отчитат интересите на обществото, отчитат обществената опасност на самото деяние. С оглед на последните няколко години имаме регистрирани много такива случаи, като например случая с „Наглите" - за две години и половина имаме регистрирани 12 такива случая и един опит, тоест довършени престъпения на отвличания и един опит. Те бяха абсолютно безнаказани и смятаме, че новите норми ще действат възпиращо поне в това отношение".

Депутатите завишиха и санкциите за блудство с деца при окончателното приемане на промените в Наказателния кодекс. Блудство с дете, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, или чрез използване на положение на зависимост или надзор, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. В особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, решиха депутатите.

Повишено е и наказанието за онзи, който с цел извършване на блудствено действие, съвкупление или полово сношение, установи контакт с дете, ненавършило 14 години, като използва информация, предоставена в интернет. Санкцията е от една до шест години затвор. Променени бяха наказанията за закана за убийство. Наказанието лишаване от свобода до три години или пробация беше заменено със санкция до шест години лишаване от свобода.

За документна измама ще отговаря и деец, който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ, получи без правно основание чуждо недвижимо имущество с намерение да го присвои. Депутатите промениха и наказанията за престъпленията, свързани с безстопанственост, като направиха това престъпление тежко. Досега в основния текст на това престъпление наказанието беше до три години лишаване от свобода, а сега става до шест години затвор.