Служебният екип на Министерството на здравеопазването застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца, съобщиха от пресцентъра на МЗ. 

За утре, 19.10.2022 г., е планирана и среща между министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, с цел ускоряване на процеса по одобрението на подходящия терен. В началото на следващата седмица в Министерството на здравеопазването ще се събере и екип, в който освен министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и ресорните заместник-министри, ще бъдат поканени да се включат и директорът на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. Целта на стартирането на тези разговори е да се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът да бъде реализиран реално, след дългите години на отлагане, и то в максимално кратък срок, съобщават от пресцентъра на здравното министерство. 

Българската педиатрична асоциация е против частен инвеститор да строи детската болница

Междувременно от страна на Министерството на здравеопазването са дадени ясни указания към ръководството на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД как да се действа, за да бъдат ускорени работата и процесите по одобряването на терен и техническо задание за проектиране и строителство на новата държавна МБАЛ за деца. Вече е събрана информация и са разгледани всички предложени до момента варианти за имоти, подходящи за строителство с посочената цел. Съветът на директорите на държавното дружество е натоварен с подготовката на проект на необходимата структура на бъдещата държавна детска болница, въз основа на която съответно ще бъде изготвено заданието за проектиране и строителство и ще бъде избран теренът с най-подходящо местоположение и инфраструктурни характеристики, категорични са от пресцентъра на МЗ. 
Министерство на здравеопазването