/ БГНЕС
Не е добре да бъдем непрестанно кахърни, всеки ден ще има предизвикателства по отношение на околната среда. Така Тома Биков от ГЕРБ отговори на декларацията на БСП, прочетена по-рано от парламентарната трибуна, в която бяха поставени и въпроси за водния сектор.

Биков призова усилията, не само на правителствата на ГЕРБ, да не да бъдат "занулявани". Трябва да направим така, че природата да бъде управлявана добре, изтъкна представителят на управляващите, предава БТА.

Затова ви призовавам да бъдем по-обрани по тази тема, защото помним далеч по-тежки и отровни периоди, в които не само не се полагаха усилия за околната среда, но и никой не се интересуваше от това, изтъкна депутатът. България върви напред, понякога въпреки вас, коментира той.

Тома Биков отбеляза, че през последните десет години са построени десетки пречиствателни станции, в които са отишли парите, за които попита председателят на БСП Корнелия Нинова.

Днес, подчерта той, са необходими повече от 10 млрд. лв, за да бъде обновена системата на ВиК, тези пари трябва да са европейски и български, това са дългосрочни ангажименти, които би трябвало да са на всяко правителство.

Въпроси от типа какво стана с дружеството, което беше учредено преди месец, за да централизира системата на ВиК, са неадекватни, трябва да мислим какво ще стане с него след 10-20 години и вие трябва да поемете ангажимент, че ще продължите това, което започна преди десет години, обърна се Биков към левицата.

По думите му, днес, с всички проблеми на околната среда, въздухът, водата и храната са несравнимо по-чисти отпреди 30 години, когато "падането на комунизма започна от екологично движение", когато "Кремиковци" обгазяваше София.

Според Тома Биков трябва баланс, който да стимулира едновременно производството и околната среда.

По-рано от левицата обвиниха ГЕРБ в безотговорно управление на водния сектор в продължение на десет години. 

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова посочи, че години наред държавата ни е била длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша и опасна за здравето питейна вода, коментира тя.

"Чаканите 12 милиарда лева, нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число", каза Корнелия Нинова. Тя коментира, че правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от тази реформа. По думите й признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого. 

Нинова отбеляза също, че България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, а според СЗО 15 хиляди българи умират годишно заради замърсения въздух.

"Правителството на Борисов превърна България в сметището на Европа", заяви още тя и посочени случаи на нерегламентирано горене на отпадъци и установени незаконни сметища.

"Ние не искаме много - искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", заяви председателят на БСП.