Тържество в чест на военните парашутисти в центъра на София, предава NOVA. Церемонията пред паметника на загиналите парашутисти започна в присъствието на президента Румен Радев.

президенство

Държавният глава прие почетния караул и отдаде почит пред паметната плоча. 

президенство

В тържествения ритуал участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

президенство

На събитието присъстваха също висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

президенство

Днес се навършват 76 години от бойното кръщение на българските военни парашутисти. Парашутната дружина към Военновъздушните войски е формирана през 1943 г. с указ на Цар Борис III.

„Винаги съм казвал, че конфликтите, които наблюдаваме последните 50 години нямат нищо общо с конвенционалната война.
Като започнете от войната във Виетнам, минете през войната в бивша Югославия, минете през Сирия, Ирак и други места в света.

БГНЕС

Специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някой се опита да създаде подобна ситуация на територията на България. Или, ако при изпълнение на задачи на нашите Въоръжени сили, се наложи да се действа в тила на противника. Последните години виждате, че се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили.

БГНЕС

Отделят се необходимите средства, бяха направени ремонти на полигона в Црънча, тази година се отделиха още. Има и одобрен проект за бронирани машини и ще започне да се изпълнява“, припомни Каракачанов.

БГНЕС

"Проектът е на стойност около 50 млн. лева, а техниката ще бъде изработвана приоритетно в България, от българска фирма. Нивото на окомплектоване на Специалните сили също е най-високо", отчете Каракачанов.

БГНЕС

„Много се направи“, отбеляза от своя страна ген.-майор Явор Матеев, който открои още няколко проекта за мобилност за силите за специални операции. Предстои и сформирането на нова 4-та група.

БГНЕС

„През тази и предходната година сме реализирали още няколко големи и няколко по-малки проекти, с които на Специалните сили беше закупено най-вече лично оборудване - прибори за нощно виждане, прибори за стрелба“, отбеляза той и допълни: „Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО и световни стандарти“.
БГНЕС/nova.bg