/ Дарик радио, Хасково
Търговците на Димитровградския пазар излязоха на протест
101422
Търговците на Димитровградския пазар излязоха на протест
  • Търговците на Димитровградския пазар излязоха на протест
Търговците на Димитровградския пазар обявиха протест. Те са недоволни от зачестили проверки, които спъвали работата им.
 
Тази сутрин търговците от най-големия пазар на Балканите се събраха спонтанно след организация в социалните мрежи. Много от тях работят на тържището вече повече от 20 години. Споделят, че се чувстват разпънати на кръст от зачестили проверки.
 
"Недоволни сме от начина, по който се извършват проверките в нашите търговски обекти. Изпитваме - и ние, и нашите клиенти - стрес. И става така, че нямаме клиенти", сподели пред Дарик продавач на пазара.
 
Друга продавачка смята за незаконно "да пристигнат 80 човека да проверят 40 обекта" и "да се чудят какво да намерят, за да те глобят, да ти запечатат обекта, да ти наложат високи глоби".
 
Според протестиращите проверките всяват смут и паника. "Аз съм силно против организирания рекет на държавните служители. Това е рекет, те не идват с цел да ме проверяват, а с цел да ме глобяват", недоволна е търговка от тържището.
 
"Ние искаме спокойно да работим, както работят във всички европейски държави. Никъде нямат толкова масирани проверки", твърдят още продавачите. Те уточняват, че не са против проверките, но настояват за нормална комуникация с проверяващите. Търговците са готови да организират подписка. Категорични са, че протестът им ще продължи.

Ръководителят на „Общински пазари“ Ангел Колев посочи, че не е в правомощията му да спре проверките и никой не го уведомява предварително за тях. Нито аз, нито кметът, можем да забраним такива акции, посочи той.