Турски медии взеха на прицел българска политическа партия. Няколко публикации от последните дни подозират Движението за права и свободи във връзки с актуалния враг номер едно на официална Анкара Фетуллах Гюлен.

Това не е първият път, в който турски медии споменават ДПС в негативен контекст, допълва NOVA.

Адвокат: Предаването на Бююк прилича на отвличане (ВИДЕО)

Най-подробно сегашните обвинения са развити във вестник „Бурса Шехир". Под заглавие "ФЕТО изскочи от ДПС", изданието с очевидна проправителствена насоченост обяснява, че ДПС се наблюдава за връзки с Гюлен. Цитират се активисти на движението, които според публикацията се радвали на опита за преврат в Турция със статуси във Facebook.

Разказва се още, че кметовете на ДПС активно работели с вестник „Заман", който Турция смята за част от мрежата на Гюлен. От редакцията категорично отрекоха да имат какъвто и да било политически гръб. От материала става недвусмислено ясно, че подозренията са насочени само към ДПС, но не и към техните бивши съпартийци и днешни врагове около Лютви Местан - ДОСТ.

България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи

Материалът е от 12 август. Ден по-рано официалната държавна агенция - Анадолската, публикува подобна, но значително по-пестелива статия. В нея се казва само, че връзките на ДПС с Гюлен в България са под наблюдение.

Навсякъде официален източник на информацията липсва, така че не става ясно дали статиите отразяват официалната държавна позиция или са просто журналистически материали.

От ДПС категорично отказаха да коментират публикациите. Нарекоха ги „пропаганда", а разпространяването им - „безотговорно". От ДОСТ също избраха мълчанието.

Източник: Nova.bg