Промените в бюджета бяха одобрени в Съвета за тристранно сътрудничество. Сметката на финансовия министър Асен Василев е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите отиват за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., както и за подкрепа на бизнеса – 430 млн.лв., посочва NOVA.

Основният повод за преизчислението на финансовата рамка за годината е очакваната нова COVID вълна. Затова и акцент ще са парите за здравеопазване в размер на 355 млн. лв., както и 575 млн. за увеличението на пенсиите. Парите щели да бъдат осигурени от по-добра събираемост на данъците. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

Тристранката проведе извънредно заседание заради бюджета, пенсиите и НЗОК (ВИДЕО)

„И трите бюджета бяха подкрепени принципно от Националния съвет за тристранно сътрудничество с малки бележки по отношение бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнени днес следобед на извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата. Това, което служебното правителство предлага, е да може държавата до края на годината на функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет. Идеята е да не допуснем превишаване на дефицита, а обратното – той да се намали с 0.5%”, каза след заседанието социалният министър Гълъб Донев.

По думите му допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи и здравноосигурителни вноски.

„Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното при залагане на съответните ограничения при последваща COVID вълна. Предвиден е достатъчен ресурс, за да бъдат гарантирани както бизнесът, така и гражданите, така че да не изпаднат в положение, в което да бъдат застрашени техните доходи и оцеляване в следващите месеци. Има повишение в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено такова, което да може да поеме плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Знаете за предлаганото преизчисляване на пенсиите, заложени са и финанси за други социални плащания”, заяви Донев.

Актуализацията на бюджета - министър Василев обясни какви пари за какво са предвидени

Финансовият министър Асен Василев подчерта, че актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, каквато имахме през ноември и декември миналата година. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. "Ако няма сериозна криза, те ще бъдат по-малки, но ако кризата е тежка, те ще бъдат напълно осигурени”, обясни Асен Василев.

Синдикатите също обясниха защо застават зад идеите за актуализация на бюджета.

„Първо: имаме увеличените на разходите в необходимата степен, за да се покрият основите пнаправления, заради които искахме такава актуализация. Второ: Подкрепяме и философията на тази актуализация - тя не орязва други разходи за сметка на тези, които сега се приоритетизират или добавят”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Донев: Целта е бъдещите пенсионери да имат по-добро качество на живот (ВИДЕО)

„Получихме подкрепа да се увеличи квотата и за издаване на ваучери за храна. По отношение на пенсиите имаме съгласие за подхода за презчисляване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Това е изключително важно и всички, които са в законодателния орган трябва да го чуят”, добави той.

Средно с 12.5% ще се актуализират всички пенсии. Увеличението ще е чрез актуализацията на бюджета. Помощта към пенсионерите ще премине вместо в допълнителни пари всеки месец в по-високи пенсии. Те ще се увеличат със средно 12,5% . Така минималната пенсия ще стане 340 лева, а максималната 1500 лв.

Сега предстои актуализацията на бюджета да мине през парламентарните комисии.