/ ThinkStock/Getty Images
Тревожно: Българското семейство като институция се разпада
96021
Тревожно: Българското семейство като институция се разпада
  • Тревожно: Българското семейство като институция се разпада
Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.
 
"Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл", коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа. "За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа - лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко", заяви тя.
 
Нов екип ще се грижи за битите деца от защитеното жилище в Габрово

Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом "Хризантема" в Габрово. "И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете", обясни д-р Гълъбова.
 
Дете снимало с телефон убийството на бездомник (ВИДЕО)

"При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба", изтъкна ощетя.
 
"Гледах и родителите - те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството", категорична е д-р Гълъбова.
 
Младежи изкъртиха вратата на училище, за да се саморазправят с ученик

"В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми", заяви в ефира на Дарик тя.
 
"В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш", посочи още д-р Гълъбова.