/ БГНЕС
Премиерът незабавно да обясни кога, какво е изпратил в Европейската комисия /ЕК/, поиска на брифинг в парламента Томислав Дончев /ПГ ГЕРБ-СДС/.

На негов въпрос по време на блиц контрола тази сутрин министър-председателят Кирил Петков съобщи, че Националният план за възстановяване и устойчивост " е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда".

По думите на Дончев обаче, самото допускане, че някой си е позволил да изпрати нещо в ЕК без да е съгласувано тук, без някой да го е виждал, и то със значителни промени е "безобразие".

"Вторият вариант е", посочи депутатът, "в ЕК да не е изпращано нищо и в такъв случай не са верни думите на Петков, че документът е изпратен на Брюксел".

"България закъснява с одобряването на всички изключително важни финансови инструменти, които да дадат шанс на държавните институции, местните власти, на бизнеса да инвестират в полезни за тях проекти", коментира представителят на ПГ ГЕРБ-СДС. Дончев обясни, че новият програмен период тече от 1 януари м.г - т.е 2021 г. вече е нулева.

"Каква част от 2022 г. също ще бъде нулева без плащания от оперативните програми и националния план за възстановяване", попита той. "Темата стои, защото анализът показва, че дори и утре да имаме одобрен план и оперативни програми, в най-добрия случай парите ще достигнат до общините, фирмите в средата на следващата година", подчерта депутатът.
БТА