Хамид Хамид
Хамид Хамид / БГНЕС
В сигнала, в който получихме, има достатъчно твърдения и конкретика, за да се разкрие чудовищна схема за издаване на документи за невярно съдържание и по придобиване на българско гражданство. Това обявиха от ДПС на брифинг в кулоарите на парламента.

"Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които от специалните разузнавателни служби на Китай, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивания от 2015 до 2021 г. Ето защо настояваме тези твърдения да се проверят, посочени са конкретни имена и лица", разкри Хамид Хамид от ДПС.

ДПС ще сезира Гешев за „златните паспорти”

"Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност един милион и един лев. Едни същи, огледални са. Сертификатите са издавани от Стамен Янев. Оказва се, че той е вечната амбра в Агенцията за чуждестранните инвестиции, въпреки че е работил там по времето на ГЕРБ. Той отново е назначен там като изпълнителен директор и от един служебен министър на икономиката – Кирил Петков. Същият беше награден с председател на Надзорния съвет на ББР. Изскачат въпросите дали това лице има тези близки отношения със сегашния министър-председател, дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно инвестиционен сертификат, който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона „Божурище“ и да я продаде доста бързо. Изскачат въпроси за отношенията на Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на тази далавера, се прикрива от управляващото мнозинство, но те отхвърлиха тези идеи и ние виждаме защо", посочи той.

ДПС сезира ДАНС за паспорти срещу инвестиции

"Ще стигнем до край с тези проверки, ще покажем на обществеността всичко. Всичко ще покажем на Брюксел в съответната комисия в Европейския парламент. Данните в кутията с всички имена са предоставени на главния прокурор, а службите ще извършат съответните проверки дали са мними инвеститори, които работят в индустриалната зона в Божурище", коментира Хамид Хамид.