/ ThinkStock/Getty Images
Тийнейджъри се гавриха брутално със свой приятел в бургаския квартал "Банево", заснеха издевателството с телефон и се "похвалиха" със стореното на свои връстници, съобщава NOVA.

Разпространените в лични чатове два клипа с обща продължителност от 37 секунди стават известни на полицията на 3 април. По данни на разследването случаят е от 30 март, като жертвата от срам първоначално не споделил дори с майка си за посегателството върху него.

Според първоначалната информация в нападението участвали петима тинейджъри, жители на кварталите "Банево" и "Ветрен". На бруталното видео ясно се вижда, че единият държи насила 14-годишното момче, легнало по корем на земята, а друго момче блудства с него – с бутилка и нож. По-време на деянието групата се смее и забавлява, а жертвата крещи от болка.

Жертвата е 14-годишно момче. Полиция, прокуратура и психолози проверяват дали е единичен случай или е имало и други неразкрити посегателства върху него. Соченият за основен извършител на бруталните действия е тинейджър на почти 16 години. 

Пред разследващите жертвата разказал, че често излизал с въпросната компания, защото искал да има приятели. Срамувал се да разказва за гаврите с него. След бързите действия на служители от Второ РПУ - Бургас обаче извършителите са разкрити, а ден по-късно са сезирани и служителите от Агенцията за закрила на детето в Бургас, както и Държавната агенция.

„Момчето е признало пред психолог за действията, който вече работи с него“, потвърди началникът на Агенцията Алина Конкьова. Тя уточни, че в такива случаи се извършва обстойно проучване и се свиква работна среща по координационен механизъм за взаимодействие с кризисна интервенция за работа с деца и жертви на насилие. По случая вече работи и Районната прокуратура в Бургас.

Очаква се с жертвата да се работи и в така наречетата „синя стая“ за деца, станали жертви на насилие. Психолог ще бъде назначен и за двамата основни извършители на деянието.

Групата от тинейджъри от двата квартала вече е позната на полицията след друг случай на агресия - сбиване.

Днес от Райноната прокуратура уточниха, че разследването по досъдебното производство продължава, водят се разпити, назначени са и няколко експертизи. 
Две от момчетата, извършили грозното деяние, са настанени в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица към ОД на МВР – Бургас за срок от 30 дни. От РП подчертават че „предстои анализ на събраните доказателства и привличане към наказателна отговорност на извършителите, както и преценка за вземане на адекватни мерки за неотклонение спрямо тях”.

Най-тежката присъда в такъв случай на блудство е лишаване от свобода от 3 до 12 години, като в случай на непълнолетни лица, вероятно той би бил редуциран с по-лека присъда. 
NOVA