Техника за негласно наблюдение е иззета от МВР, заяви Сотир Цацаров
Техника за негласно наблюдение е иззета от МВР, заяви Сотир Цацаров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Транспортна техника, заедно с техника за негласно наблюдение, е иззета от МВР и предстои прокуратурата да осъществи пълното й експертно изследване. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за хода на проверката за нерегламентирано подслушване, която се извършва в МВР след сигнал на лидера на социалистите Сергей Станишев.

"Не се възлагат никакви действия на ДАНС, всичко се върши лично от проверяващия екип прокурори", каза Цацаров. Вече е изискана документация, данни, дневници, разпитани са и служители, обясни още той.

Главният прокурор не отговори конкретно на въпроса дали техниката, която е взета от МВР има Крайслер, за който се твърди според сигнала, че е правил подслушванията. Цацаров предположи, че още следващата седмица ще се оповестят пълни данни от проверката. „Работим и разпитваме, не работим формално. Самият факт, че днес сме взели мерки за изземане на транспортното средство и превозването му на територията на прокуратурата, означава, че работим достатъчно сериозно експертните изследвания ще бъдат извършени на наша територия, а не на територия на МВР", категоричен бе главният прокурор.

Цацаров посочи, че след проверката на прокуратурата няма да се публикува целият доклад от проверката. „Ако се наложи, проверката ще обхване и ДАНС, и всички държавни органи, които притежават такава техника. Информация няма да се скрие, но няма да се публикува такава, която е класифицирана", каза още той. Зам.-градският прокурор Роман Василев съобщи, че Цветан Цветанов е дал обяснение за проверката като бивш вътрешен министър.

Срещу бившата шефка на Инспектората на ВКП Малена Филипова, за която се твърди, че е покровителствала бившия земеделски министър Мирослав Найденов е образувано дисциплинарно производство със заповед на главния прокурор. То обаче е за действията й като бивш шеф на Инспектората на ВКП, които са установени след инвентаризация на делата и след ревизия на всяка конкретна преписка поотделно. Събирането на доказателства по него е към финал и след това главният прокурор ще прецени как ще процедира. "Ако трябва да кажа какво ще направя, то мисля, че е ясно - ще отправя предложение до ВСС за налагане на дисциплинарно наказание", каза Сотир Цацаров.

Приключила е и проверката на прокуратурата за това, защото е спряно производството за СРС-тата с Мишо Бирата. „Към настоящия момент не установих нарушения по воденото му, нито пък неоснователното му спиране", каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Екип от 12 прокурори от СГП и Специализираната прокуратура, ръководен от градския прокурор Николай Кокинов и зам.-градски прокурор Роман Василев са в МВР. Проверката трябва да приключи на 12 април, а до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на сигнала, който Станишев внесе при Цацаров на 28 март за подслушване на политици, общественици и бизнесмени под ръководството на Цветан Цветанов.