Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас
Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас
67772
Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас
Интервю с Добрил Досев
  • Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас
  • Интервю с Добрил Досев

Заради техническа грешка на МВР българите с активни лични карти и избирателни права се оказаха над 5 млн. по-малко от действителния брой. Това стана ясно от официален документ, предоставен от силовото ведомството по Закона за достъп до обществената информация. Любопитната справка е поискана още в началото на годината от IT специалиста Добрил Досев, който от години активно се интересува от темата за т.нар. „мъртви души” в избирателните списъци. В крайна сметка от МВР обясниха, че са допуснали техническа грешка.

Добрил Досев се занимава с търговия на софтуерни продукти. Още през 2009 г. започва да събира информация, провокиран от множеството несъответствия около избирателните списъци. „Темата я чопля от около три години насам, като 2009 г. забелязах, че имащите право на глас според ЦИК са повече отколкото са всички лични карти въобще. По моя оценка са някъде около милион души минимум. Което, казано накратко, е половината ни парламент в момента”, разказа той.

От вътрешното ведомство предоставят поисканата от Досев информация, а именно какъв точно е общият брой на действащите лични карти в България, чиито притежатели са пълнолетни. Данните на МВР обаче се оказват силно притеснителни. Според тях  пълнолетните българи с активни лични карти са едва 1 211 987 души. За сравнение според официалните данни от последните парламентарни избори хората, които са дали гласа си, са 3 633 000, т.е. близо три пъти повече.

„Човекът, който го разписва, или не го е чел, или тотално е зле по логика. Всеки знае, че пенсионерите са поне 2 милиона”, коментира Досев.

След като официалният документ, издаден със заповед на вътрешния министър, беше публикуван в петък в редица блогове и шумно коментирана във Facebook, в крайна сметка от МВР направиха необходимата проверка за установяване причините за фрапантната разлика.

От пресцентъра на министерството обясниха за Дарик, че тя се дължи на техническа грешка и точният брой на действащите лични карти в България, чиито притежатели са пълнолетни, е 6 658 959, а не 1 211 987. Коригираната информация Добрил Досев коментира така: „Възможна е техническа грешка, но предвид доверието ни в МВР, нищо чудно и да е истина”.

Цялото интервю с Добрил Досев чуйте на Radio.DarikNews.bg