/ БТА
„Шокирани сме от изявлението на министъра в оставка Борислав Сандов след заседанието на Министерски съвет вчера и оповестените откровени лъжи относно установени „умопомрачаващи“ нарушения от държавни агенции по отношение работата на Брикел”, се казва в позиция на дружеството. Оттам са категорични, че констатации за подобни нарушения до момента липсват.

„Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места”, допълват от „Брикел”

Те казват, че досега няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица.

Досега Брикел няма официален протокол от Изпълнителна агенция по околна среда за осъществената проверка преди седмица. Досега Брикел няма официален протокол от Национален център за опазване на общественото здраве и служба пожарна безопасност и защита на населението за осъществената проверка преди седмица. От думите на министъра в оставка Сандов стана ясно, че най-голямото престъпление, извършено от Брикел, е бензиностанция, построена с грешки в отстоянията. Е, ще остраним този проблем, но едва ли и той е достатъчно сериозен, да доведе до затваряне на дружеството. Досега сме получили единствено официален протокол за извършената преди седмица проверка от Инспекция по труда, в който не са констатирани пропуски, които могат да доведат до затваряне на дружеството”, посочиха те. 

За Ръководството на Брикел е нелогично и съмнително повече от седмица след извършени проверки, официални констативни протоколи да не са ни предоставеним, въпреки че са поискани: "Какво криете, г-н Министър в оставка? Да не би да открихте, че не сме извършили нарушения, достатъчни, за да ни затворите?"

От „Брикел” заявяват, че Борислав Сандов лъже публично: „Днес искаме да разберем защо министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че: досега Брикел осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български градове. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиният наличен в България метод за отопление. Досега Брикел подсигурява повече от 6000 работни места в 5 български области. Досега Брикел успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация".

И заявяват категорично, че така наложената принудителна административна мярка на "Брикел" е по думите им поредният акт, показващ "единствено желанието на вече бившето правителство да остави след себе си държавата в пълен хаос и да доведе енергетиката до колапс".

По думите им предприетите действия от министъра в оставка Сандов в последния ден от неговото пребиваване като ръководител на МОСВ, са акт на безумна безотговорност.

"Правителството, от което е част министърът в оставка Сандов, оставя тежко наследство на служебния кабинет. И за да бъдем напълно искрени към гражданите, те трябва да получат и отговори на следните въпроси: Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че чрез безпричинното и скалъпено затваряне на Брикел излага на риск живота и здравето на стотици хиляди българи, които ще останат на студено, а вероятно и на тъмно, още тази зима? Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо –произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната? Ще поеме ли правителството с вицепремиер в оставка Сандов политическата отговорност за създадената от тях криза в енергетиката, в която оставят държавата? И на последно място, гражданите на България ясно трябва да разберат, че: Със своето преднамерено решение за затваряне на Брикел Министърът в оставка Сандов застрашава енергийната сигурност на страната. Вместо държавата да помага за осъществяване на плавния и справедлив енергиен преход, с лека ръка се затварят работещи предприятия", допълват от "Брикел". 

"Неистовото желание на министъра в оставка Сандов да руши, а не да гради, ще струва на гражданите не само допълнителни разходи, но и ще застраши тяхното качество на живот. Ние вярваме във върховенството на закона и в устоите на българската държавност и се надяваме, че българската правораздавателна система ще накаже опасните за обществото амбиции на министъра в оставка Сандов за унищожаване българската енергетика”, се казва в позицията, изпратена до медиите.

В заключение от дружеството настояват бъдещата изпълнителна власт да взима прецизно и след експертен анализ решения, когато са свързани със съдбата на хиляди граждани, в очертаващата се тежка зима.