"Вече съм подал искане до ДАНС да се установи дали Ковачки е собственик на ТЕЦ "Брикел", съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Вчера Петков отиде на изненадваща проверка на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов и представители на редица институции. Премиерът е изискал подробни доклади и бърза реакция от всички институции и ще изиска "и доклад от Държавната агенция "Национална сигурност", за да се установи кой е действителният собственик на "Брикел" и дали е налице връзка с Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред".

"Нормите на серен диоксид са над 15 пъти, а на фини прахови частици - над 30 пъти над нормата", каза Петков. "Не знам как може да има хора, които работят там с часове. Това е вредно за човешкото здраве", посочи той. "Общо 51 наказателни постановления са подадени до съда в Гълъбово и са прекратени, а по някаква причина институциите не са ги обжалвали", отбеляза премиерът.

Според него това е поредна причина за необходимостта от реформа в съдебната система.

Кирил Петков за ТЕЦ „Брикел“: Не мога да повярвам, че в такива условия работят хора

Петков коментира и вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС), в което се посочва, че заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните, ВАС възстановява дейността на "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево". "За мен това е един от най-добрите примери защо ние трябва да продължаваме да се борим да имаме съдебна реформа", каза той. По думите му докато този тип решения съществуват, той се страхува, че промяната не е довършена. "За да се случи тя, трябва да имаме едно свободно мнозинство за тази съдебна реформа", посочи Петков.

Според него това, че ВАС отменя решението на първоинстанционния съд, означава, че най-вероятно има голям риск държавата да се лиши от 50 млн. лв. приход на година. "Това означава шест детски болници, 15 областни болници, закупуването на 52 нови ядреномагнитни скенери или шест хиляди бебешки кувьози", допълни Петков. "Ако това решение на ВАС остане, тези пари ще отиват като печалба в една частна фирма на границата. Продължаваме обаче да се борим", заяви той.

"Искам да поздравя и всички българи, че най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в т.нар. златен час", посочи Петков. 

Петков: България най-накрая ще има спешна помощ по въздуха в златния час

По-рано през деня стана ясно, че се създава дружеството, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздуха, като ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в 60-те минути след инцидента или т.нар. златен час", посочи Петков. 

 
БТА