Тачева: Очакванията от новия ВСС са големи
Тачева: Очакванията от новия ВСС са големи / netinfo
Очакванията от новия ВСС са големи. Работата на съвета прилича по-скоро на работата на Народното събрание, заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева в предаването Седмицата на Дарик радио.

Министърът на правосъдието трябваше да участва в обсъждането на кандидатурите за членове на ВСС, допълни министър Тачева, а дебатът за тях трябваше да се проведе преди пленарна зала.

Тя припомни, че изборът на членовете на инспектората към ВСС предвижда събеседване с кандидатите.

Срам за цяла България е връщането на нашите трима кандидати за съдии в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, призна министърът на правосъдието Миглена Тачева. По думите й сегашните кандидатури са били отхвърлени заради недобра езикова и професионална подготовка.

Вече има две нови кандидатури за съдии в Страсбург, едната от тях е на бившия премиер Филип Димитров, съобщи Тачева. Ако до средата на ноември станат ясни новите кандидати за съдии, те могат да бъда гласувани през януари.

Министърът на правосъдието предложи България да въведе евентуално процедури, с които да търси обезщетенията, които се налага да плаща, когато е осъдена в Европейския съд по правата на човека от конкретните длъжностни лица и магистрати, довели до присъди за обезщетения.